De wegen van het leven

Het nummer “Blessings” (van Laura Story) komt zo met enige regelmaat terug in mijn leven. De meest indrukwekkende tekst uit dat lied vind ik de laatste regel:

What if trials of this life, the rain, the storms, the hardest nights, are your mercies in disguise
(Heel) vrij vertaald: wat als de moeite en de tegenslagen in jou leven eigenlijk verborgen zegeningen zijn?
Wij gaan er vanuit dat alles in je leven goed moet gaan. Het leven moet je toelachen en als dat niet zo is, is er iets mis met jou of met het leven. Het bijzondere is dat het vaak juist anders werkt. Ben jij wel eens door een slechte periode heen gegaan? Deze periode is, vooral voor jezelf, niet leuk, je hebt het gevoel er niet meer bij te horen, je wilt het veranderen, maar het lukt niet, je voelt je door God en iedereen verlaten, …

Maar als je er langzaam uit komt en jij je leven weer hebt kunnen oppakken kijk je terug en kan je vaak zeggen: ik ben er sterker uitgekomen. Soms gaat het zelfs verder dan dat. Soms kan je zelfs zeggen dat je nu dingen kan doen die je zonder deze moeite en tegenslag nooit had kunnen doen.
Zeg ik nu dat je op zoek moet naar tegenslagen en blij moet zijn als iets te veel moeite kost? Nou, nee, dat ook niet. Tegenslagen maken we toch wel mee, maar de grote vraag is hoe we er uiteindelijk mee om gaan en of we durven te geloven dat het ons ook verder kan helpen, of zelfs en zegen kan zijn.
What if trials of this life, the rain, the storms, the hardest nights, are your mercies in disguise
Het is een bijzondere mooie tekst omdat het misschien wel heel dicht bij de waarheid van het leven komt. In en na een periode van moeite en tegenslag moeten we keuzen maken, we moeten buiten onze comfortzone komen, we moeten een stap maken in het leven. Achteraf blijkt zo’n periode vaak bijzonder en leerzaam.
Wat moeten wij nu met verhaal? Mensen laten tobben in hun moeite? Hopen op tegenslagen?
Het mooie zou zijn als wij er kunnen zijn voor de personen die tegenstand en moeite ondervinden. Als we ons realiseren dat de persoon niet zomaar door moeite gaat, maar bezig is een cruciale stap te maken in zijn of haar leven, kunnen we anders kijken naar de hulp die wij bieden.
Het leven zit vol onverwachte en soms behoorlijke tegenslagen. Hoewel ik niet denk dat deze tegenslagen door God gestuurd zijn, kunnen ze wel bijdragen aan belangrijke stappen in je leven. Als je er zelf in zit zal je dat niet zien, maar sta je iemand bij in zo’n situatie, dan helpt het om te bedenken dat de meeste mensen sterker worden van deze tegenslagen.
Als we kijken naar het leven leren we vaak niet veel van de tijden dat alles goed gaat en we alles (zelf) onder controle hebben. Juist de tijden waarin we het zelf niet meer kunnen en waar we aangewezen zijn op anderen en op sturing van God, blijken vaak de echte levenslessen te bevatten. Zit het nu in de tegenslag of in het overgeven aan anderen of zelfs, aan God? Misschien is de combinatie wel sterk! Wij kunnen zonder dat we de tegenslag opzoeken, ook levenslessen halen uit het niet alleen zelf bepalen hoe jij je leven inricht, maar vertrouwen op de mooie mensen om je heen en op verborgen zegeningen van de grote “Ik Ben”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *