Dood, wat doe jij er mee?

Het mee maken van een begrafenis zet je weer even stil bij het leven. En samen met een plotseling overlijden enige tijd geleden, moest ik weer denken aan jaren geleden toen de dood ook twee keer heel dicht bij kwam. In het leven hebben we vaak moeite met de dood, terwijl we weten dat het toch ooit zal komen… voor iedereen.

Het is goed om, zeker als je samen woont, het er een keer over te hebben. Weet je bijvoorbeeld van je kind / partner / ouders / enz. of ze willen worden begraven of gecremeerd? Weet je hoe ze het afscheid er uit willen laten zien? En als het over je partner gaat, weet je dan hoe je partner er over denk als jij alleen over blijft? Staat hij/zij er dan achter dat je hertrouwd? Zou je het er met elkaar over durven hebben wie, of wat voor type persoon, de nieuwe partner dan wordt? Het lijkt een onderwerp waar je niet over wilt praten, maar realiseer je dat als het toch een keer gebeurt, je het niet alsnog kan doen. Ik denk zelf dat het onderwerp “de dood” mensen in het leven dichter bij elkaar kan brengen…

Ik denk zelf dat het onderwerp “de dood” mensen in het leven dichter bij elkaar kan brengen…

Naast deze heel menselijke zaken zou je ook kunnen nadenken over wat dood eigenlijk is. Is het ’t einde, houden je cellen gewoon op met werken en wordt je lichaam gewoon opgevreten door de beestjes, of zal er toch meer zijn? Zou het kunnen zijn dat er leven is na dit leven? In welke vorm zou dat dan zijn? De variant dat er niets meer is, is niet zo spannend… Maar waarom zijn we dan zo bang voor de dood? Als er na de dood niets is, is er toch ook niets om bang voor te zijn?

Er zijn genoeg redenen om te veronderstellen dat het leven na de dood niet ophoudt. Youtube staat vol van bijna dood ervaringen (mensen die sterven, maar toch nog terug komen omdat het niet hun tijd is) en de verhalen van mensen die sterven en bewust het moment kunnen kiezen wanneer ze sterven hoor je ook maar al te vaak: “Hij stierf toen zijn laatste zoon aan zijn bed was geweest en net weg was“. Ook vraag ik vaak naar de blik op het gezicht van de gestorvene. Hoe vaak hoor je niet dat iemand die al lange tijd niets meer kan, even helemaal helder wordt, een smile op zijn gezicht krijgt en dan sterft… En zo kan ik nog wel even door gaan…

Wat zou er dan zijn? Ik hoor zelf te veel mooie verhalen om niet te geloven dat er iets na dit leven is. De wetenschap wil het graag uitsluiten, maar het leuke is dat er ook wetenschappers zijn die juist wetenschappelijk hebben aangetoond dat er leven na de dood is. Een Nederlands voorbeeld is de cardioloog Pim van Lommel in zijn boek “Eindeloos bewustzijn”. Naast hem zijn er ook anderen die dat hebben aangetoond, maar uiteraard ook anderen die het weer hebben proberen te ontkrachten.

Het mooie van denken over wat er na dit leven zou zijn, is dat het ook invulling kan geven aan het leven zelf. Stel je nu voor dat je bij het leven na de dood een keuze hebt voor leven met de ultieme Liefde, of juist leven zonder deze Liefde. Stel je nu voor dat het leven iets is wat je mag voorbereiden om het nieuwe leven na het verlaten van dit aardse leven… Stel je nu eens voor dat je hier mag oefenen met deze Liefde.

Stel je nu voor dat je bij het leven na de dood een keuze hebt voor leven met de ultieme Liefde

We razen door in dit leven, proberen in dit leven alles onder controle te krijgen, alles te regelen… maar hoeveel staan we stil bij het einde van het leven op deze aarde… en dan te bedenken dat het wel eens zou kunnen zijn dat de essentie van dit leven zit in het sterven van ons aardse leven, en het begin van het Ultieme leven hierna.

Ga jij door tot je stil wordt gezet? Voor je het weet wordt je zo hard stil gezet, dat je niet meer terug kunt. Eigenlijk zouden we met enige regelmaat de tijd moeten nemen om ons leven hier op aarde, te zetten in het licht van het einde van dat leven hier op aarde… en het begin van het nieuwe leven waar je nu al naar toe mag werken… zonder angst… in volle vrijheid… passend bij wie jij bent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *