…dus pas op wat je toelaat.

Zo’n paar dagen voor het feest van de “enge dingen”, halloween, komen er steeds meer reclames op de TV en zie je steeds meer “enge” foto’s op social media verschijnen. Als je kijkt waar halloween vandaan komt, zitten er wel wat enge dingen in, maar het echte enge is pas recentelijk toegevoegd aan halloween. En zonder dat we er over nadenken is een “kinderfeest” uitgelopen tot een horrorfeest.

Ik  vraag me af waarom we hier zo enthousiast over zijn? Zou het komen omdat de commercie zo goed werk doen, of omdat we heel makkelijk mee gaan in iets wat iedereen doet, of toch omdat horror trekt?

Je kan je ook afvragen waarom zou ik er dan niet enthousiast over zijn?

Lang geleden heb ik een keer een uitspraak gehoord die mij altijd is bijgebleven: “Alles wat je via je oren en/of ogen naar binnen laat gaan,sla je op en komt er een keer uit… en vaak op het moment dat je het niet verwacht”.  En ik geloof dat dit waar is. Je verwerk heel veel informatie vanuit je oren, ogen en neus, en die sla je op in je hersenen. Op bepaalde momenten komt het dan weer “tevoorschijn”. Denk maar eens aan dat moment dat je een geur rook en daar een oude gedacht, die je al lang niet meer had gehad, bij kreeg. Of dat je iets ziet en daar direct een gevoel bij kreeg vanuit het verleden.

Alles wat je via je oren of ogen naar binnen laat gaan, sla je op en komt er een keer uit en vaak op een moment dat je het niet verwacht

Als je jezelf dat realiseert, dan kan je er maar beter voor zorgen dat de dingen die je ogen en je oren bereiken, goede dingen zijn. Als ze dan een keer onverwacht opkomen, kan je er alleen maar beter van worden. Als je in een vervelende situatie opeens een geur ruikt en daarmee een mooie gedachte krijgt, kan je het weer beter aan. Andersom, als jij je hersenen allerlei enge beelden hebt laten opslaan, kunnen ook die op de verkeerde momenten naar boven komen. Als je dan dan al niet lekker in je vel zit, komt ook nog die enge gedachte terug… Een hele simpele is dat als je een horrorfilm hebt gekeken, persé het licht op de gang aan moet als je naar boven loopt…. Waarom? Is die gang anders dan gisteren?

En dan terug komend op Halloween. Waarom zou ik enthousiast zijn over een gebeurtenis waar ik allerlei enge dingen in me laat komen die me vervolgens (nu of later) weer gaan achtervolgen? En dan nog maar te zwijgen over wat het met (onze) kinderen doet. Voor hun is het spannend omdat het nieuw is, maar realiseren ons niet hoeveel impact het heeft op kinderen die alles wat ze meemaken gretig opnemen om er van te leren. Daarmee wordt het dus een deel van je leven… Ik kan dat niet af doen als “ach, het is maar een spelletje” of “zo serieus is het toch niet”. Zeg je dat tegen je kind als ze met een nachtmerrie wakker wordt? Of als ze niet meer alleen naar boven durft?
In mijn overtuiging is het wel degelijk heel serieus, is het geen spelletje, want het heeft impact op een leven, op het leven van een kind… op het leven van jou!

Mag er nu helemaal niets meer? Het gaat er niet om wat er wel en niet mag… het gaat er om of je het moet willen.

Wat wil jij deel van je leven laten zijn, wat wil jij dat impact op je leven heeft? Is dat iets wat met heksen, demonen en horror te maken heeft of wil je dit nu juist niet en zoek je naar het positieve? Waar ligt jou focus in het leven?

ter verduidelijking: deze blog is geschreven om jou als lezer te laten nadenken over wat “enge feeste” is en met je kan doen. Persoonlijk denk ik dat de invloed nog veel verder gaat. Het lijkt een spelletje, maar omdat ik er van overtuigd ben dat er meer is tussen hemel en aarde, denk ik ook dat deze negatieve kant van wat er tussen hemel en aarde is, te veel lijkt op het “spelletje” van halloween, zeker hoe het “halloween feest” tegenwoordig wordt “gevierd”. Daarom is het nadenken over hoe je om gaat met dit soort commerciële feesten volgens mij heel belangrijk. Laat maar een bericht achter als je meer wilt weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *