Een Gods explosie…

Als ik door de bijbel heen lees valt me wat op.

God begint met een innige relatie (Adam & Eva wandelen met God) en nadat ze het paradijs uit moesten komt God nog met enige regelmaat terug. Denk bijvoorbeeld aan de brandende braamstruik en als Elia wordt aangesproken door God. Er is dan wel een verschil, namelijk dat God (vaak plotseling) het initiatief neemt.  De tabernakel wordt opgericht om God te ontmoeten, maar er komt een scheiding tussen de plek waar God is, het Heilige der Heiligen, en waar de mensen mogen komen. Boek Esther komt het woord God niet eens in voor. Daar zie je God door “Heilige toevalligheden”. Langzaam lijkt het er op dat God zich terug trekt van de wereld waarbij aan het einde van het oude testament God 400 jaar stil is….En dan komt Jezus! God’s nieuwe plan! Het is een explosie van God’s ervaringen. Je kan weer samen met God lopen want Jezus is op aarde. Er vinden wonderen plaats en Jezus is in staat om veel mensen tot geloof te brengen. Iedereen heeft het er over en velen volgen Jezus, zelf als Hij in stilte de berg op wil gaan.
Daarna sterft Jezus en komt er een ultieme kerk met veel wonderen en tekenen. De H.G. gaat tekeer en er gebeuren vette dingen! De zweetdoekjes van Petrus worden verstuurd naar zieken zodat ze genezen! Al snel komen de eerste barstjes in deze ultieme gemeenschap (denk aan Ananias en Saffira).
Langzaam wordt de invloed van God minder, wij gaan steeds minder God ervaren. In de jaren ’70 gingen er nog mensen met gitaren de straat op om God te verkondigen. De laatste tijd zie ik initiatieven om dit te doen stranden omdat er te weinig animo of geld voor is.

Toen Jezus terug kwam waren het de mensen die bleven geloven en zich bleven inzetten om God te blijven verkondigen (zoals Johannes de Doper) die geëerd werden. Uiteraard waren de Farizeeërs ook met God bezig, maar helaas was daar een religie om heen gebouwd waarmee het echte geloof en de bedoelde Liefde voor elkaar en voor God op de achter grond was gekomen.

Ik ben er van overtuigd dat er  (hopelijk binnenkort) weer zo’n explosie van God komt. Het is wat mij betreft de hoogste tijd 🙂 De bijbel beloofd ook dat het gaat gebeuren, alleen wanneer weten we niet. De vraag is wel: Hoe ben jij als Jezus terug komt? Ben jij dan de roeper in de woestijn, ben jij dan nog steeds de persoon die er voor uit komt dat je geloofd in God, ook al lijkt het hele schoolplein tegen? Praat jij er nog steeds openlijk over met je buren en je collega’s? Steun jij ze als ze het nodig hebben? Geeft je geld aan de personen die het nodig hebben zonder dat je er iets voor terug verwacht? (en je daardoor misschien niet je nieuwe TV kan kopen)

Ik heb wel zin in een nieuwe explosie van God, een nieuwe te keer gaan van de Heilig Geest. Ik hoop dat ik er klaar voor ben, ondanks dat ik nog steeds stomme dingen doe waar ik me echt voor zou moeten schamen. Maar uiteindelijk gaat het niet om wat je allemaal fout hebt gedaan , maar alleen om waarin je geloofd en op wie je vertrouwd. Ik hoop jullie aan Gods zijde te ontmoeten bij een volgende Gods explosie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *