Foto van God

Stel je voor dat je een foto van God zou maken…wat zou er op staan?

Als je dat wilt zeggen moet je eerst weten wie God is en hoe Hij er uit ziet. Dat is al best een uitdaging. Daarnaast moet je dan ook de gelegenheid krijgen om de foto te maken en uiteraard moet God wel te fotograferen zijn!

Ons beeld van God is beperkt. Sowieso vraag ik me af of we bij het woord God wel een goede voorstelling maken. Het woord God wordt in deze tijd voor vanalles gebruikt, en vaak is dat niet positief. Misschien moet je dan worden als Almachtge, de groote “Ik ben” of JHWH gebruiken. Daar zit in onze taal niet direct ook de negatieve associatie bij.

Terugkomend op de foto, wat zou daar op staan? Is jou foto leeg? Staat er 1 gebeurtennis op? Wat gebeurde daar dan? Was het een overbelichte foto?

De vraag is of je nu een foto van God hebt of van een gebeurtennis waar God bij betrokken is? Of misschien wel een gevolg van God ipv God zelf?

God fotograveren lijkt in dit leven een utopie. Iets dat er dicht bij ligt is een beeld van God in je hoofd maken. Ook dat is zo goed als niet te doen. Mij idee bij de foto is dat he hoogsten 1 pixel van de echte foto van God op een aardse foto kan zetten.

Hoe hard we het proberen om in onze gedachten een beeld van God te krijgen, hoe meer frustratie omdat we het niet rond krijgen. Als we in ons hoofd misschien 50 of 100 foto’s hebben staan zijn dat niet meer dan 50 pixels van de foto van God… en ik kan je wel verzekeren, de echte foto van God heeft een hele hoge resolute om een beeld te kunnen geven. Onze 50 pixels zijn dus te weinig om iets weer te kunnen geven…

Klinkt negatief dat je dat dus God niet kan kennen… maar als je jezelf dit realiseert, kan het ook een bevrijding zijn. Je hoeft dus niet op zoek naar een compleet beeld. Dat gaat je niet lukken. Je kan hoogstens zo veel mogelijk pixels verzamelen en daar je voordeel mee doen. Uiteraard is de bijbel al een afbeeldingen die veel pixels geeft maar ook deze maakt het plaatje niet compleet. Het is de beste poging van een veel grotere, multi-dimentionele, bizar liefdevolle entiteit om aan zeer beperkte mensen, waar macht en geld de boventoon voeren, een deel van de foto te onthullen.

Het mooie is dat je als mens dus niet het hele plaatje hoeft te hebben. De andere kant moet je wel opzoek en dingen durven los te laten en anders naar de wereld en God gaan kijken. Reken er op dat de foto veel groter is dan wat je nu weet en dat anderen weer een ander deel van de foto hebben. Helaas zijn sommige delen van de foto niet van God, maar ook dat hoort bij het zoeken.

Zoek en vind! Ga er voor, maar weet dat als je iets vind, er nog veel meer is. Dat de foto nog veel groter is. Laat je niet afleiden door “verkeerde pixels”, want in de wereld waar wij leven zijn die er te veel om er niet door afgeleid te worden. Dat gebeurt en daar zal je mee moeten leven. Laat je niet verrassen omdat je beeld niet klopt… dat doet hij n.l. nooit helemaal. Maar wat eel belangrijker is: laat je niet ontmoedigen omdat wat je kan vinden al zo mooi is dat het ’t waar is om voor te leven.

Ik ben benieuwd naar jullie deel van de foto van God!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *