Gegrepen door een verlangen

We leven met veel mensen op deze aarde. Iedereen leeft zijn leven en creëert zijn eigen normen en waarden. Uiteraard krijg je een deel mee van je ouders en je omgeving, maar zeker als je ouder bent, besluit je zelf wat je wel en niet doet… hoewel… door wat wordt jij beïnvloed eigenlijk nog meer beïnvloed?

We hebben allemaal dromen en verlangens. Dromen proberen we na te jagen en verlangens probeer je te bevredigen. Veel zal lukken, maar er zullen ook dingen op je verlanglijstje blijven staan. En juist die dingen die niet gebeuren, waar je veel over droomt en wat daarmee een echt verlangen wordt, kunnen je leven zo veel beïnvloeden. We realiseren ons niet dat we al zo veel hebben bereik en zo veel dromen zijn vervult. Ons leven wordt overschaduwd door de dromen en verlangens waar we niet op kunnen wachten, die we het liefst nu direct willen hebben.

Maar, je mag toch blijven dromen? Maar natuurlijk! Ik vind het zelf heel gaaf om regelmatig even weg te dromen en te denken over wat ik wel en niet zou willen bereiken.  Daar gaat het nu in dit stukje niet om. Het gaat over die verlangens die je zo graag ingevuld zou willen hebben, die verlangens die je maar niet voor elkaar kan krijgen… die verlangens waar je het geduld niet voor op kan brengen om het “te laten komen zoals het komt”, of te wachten tot de tijd er rijp voor is. Die verlangens kunnen je zo beïnvloeden dat dingen gaat doen die niet meer bij jou passen. En dan… dan moet je oppassen…

Ik ben er van overtuigd dat iedereen wel eens in de situatie komt dat hij echt baalt van iets wat maar niet lukt. Een vrouw die zwanger wil worden, een werknemer die al jaren knetter hard werkt en maar geen promotie maakt, een jongen die zo graag een relatie met een meisje wil, geborgenheid zoekt, maar waar het steeds maar niet lukt, een gezin wat uit financiële problemen wil komen, maar steeds weer met nieuwe kosten wordt geconfronteerd… en dan kan er zomaar iets knappen. Als je er zo naar verlangt kan het verlangen omslaan naar frustratie. Vanuit de frustratie kan je wel eens je eigen grenzen over gaan. En door die grenzen over te gaan, neem je vaak anderen mee. Zelf een keer over een grens gaan is zeer leerzaam en daar mag je van groeien (ik geloof heilig in het mogen vergeven van jezelf en anderen), maar als je daarmee andere kwetst, is het niet alleen vergeven, maar is het ook werken aan herstel van de ander.

Sommige frustraties kunnen zo hoog oplopen dat je daarmee mensen voor het leven kan kwetsen. Iets wat voor jou onschuldig kan lijken, onzin kan lijken omdat het toch “logisch is dat je in zo’n situatie dit doet”, kan andere veel schade aanrichten. Zelfs soms zo erg dat je geen (vriendschappelijke) relatie meer kan onderhouden met deze persoon.

De grote vraag is: is dit het allemaal waard? Vaak is het antwoord gewoon “nee”, hoewel het vaak zo is dat de “dader” het ook niet wil doen, maar het ondertussen wel heeft gedaan.

Moraal van dit verhaal: Blijf dromen. Richt je leven in door te groeien en steeds dichter bij jezelf te komen en realiseer je dat dromen ook soms gewoon dromen blijven danwel dat dromen soms wat langer de tijd nodig hebben om werkelijkheid te worden. Dromen zijn leuk, verlangens zijn goed. Dromen kunnen bevrijden, dromen kunnen het leven opvrolijken, verlangens kunnen een drijfveer zijn om tot bloei te komen! Blijf dat doen. Laat het alleen niet een blok aan je been worden door het te zien als iets wat moet gebeuren, iets wat je leven gaat beheersen, iets waardoor jij over grenzen gaat waarin jij jezelf achteraf niet meer herkend. Zorg er voor dat dromen en verlangens je leven mooier maken, niet afbreken. Alles wat mooi is kan of worden misbruikt en kan je binden. Blijf gefocust op het mooie en ban de frustratie, die jou weg houd van dat mooie leven, uit.

Het leven is mooi genoeg om er van te genieten, waarbij dromen en verlangens daar zeker bij helpen kunnen helpen.

p.s. en leven doe je niet alleen… zet je met een verlangen wat een frustratie is geworden, ga er dan mee aan de slag, deel het met (vertrouwde) vrienden en zorg er voor dat je het om zet naar iets moois. En dat is niet makkelijk, maar weet dat jij het nooit alleen hoeft te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *