Leven met een ziel #OurHome

Heel spontaan boden goede vrienden mij aan om mee te gaan naar het theater. Het ging om de voorstelling “home” #OurHome van Iris Hond. Ik kende haar niet en wist niet wat voor voorstelling ze zou geven. Het was op een woensdagavond, dus mijn volleybalavond… Eigenlijk zou ik gewoon “nee” moeten zeggen. Maar goed, het waren wel hele mooie mensen waarmee ik daar heen zou gaan en soms is je laten verrassen goed. En ik moet zeggen, ik ben zeker zeer aangenaam verrast!

Ik ben dus mee gegaan. Iris schreef 5 muzikale brieven aan mensen die het zwaar hebben gehad in het leven. Mensen die we zelf vaak links laten liggen. Soms omdat we haast hebben, soms omdat het lastig is, soms omdat we gewoon geen woorden hebben, soms omdat… Tja, er is altijd iets waarom we geen tijd hoeven te steken in de ander. Wat Iris bijzonder mooi deed was het terug brengen naar het hart, naar de ziel (ondanks dat ze dat laatste niet zo letterlijk zei). De vijf verhalen waren indrukwekkend, echt en rechtstreeks vanuit het hart. Ook de opstelling van Iris zelf was echt. Ik kan er veel over schrijven, maar een paar dingen zijn bijzonder mooi om te delen

We kunnen verhalen horen en vervolgens er direct “iets van vinden”. Op de een of andere manier hebben wij daar snel de neiging toe. Iris zei bij het eerste verhaal al een heel wijs woord: “Iedereen heeft een verhaal, dus laten we niet oordelen over elkaar”. Oordeel haalt veel moois weg. Net als dat ik met een open mind naar het theater ging en aangenaam werd verrast, zou je met een open mind naar je medemens mogen stappen. Mijn ervaring is dat je dan vaak aangenaam verrast wordt. Uiteraard is het ook soms dat je onaangenaam verrast wordt. De vraag is echter: moet jij je verdedigen door geen open mind meer te hebben zodat je niet meer gekwetst kan worden? Of gooi je daarmee ook het mooie van aangenaam verrast kunnen worden weg?

Iedereen heeft een verhaal, dus laten wij niet oordelen over elkaar – Iris Hond, theatertour #OurHome

Gekwetst worden in niet leuk, op een plek terecht komen waar je niet wilt zijn, of zoals Iris het beschreef om thuisloos te zijn, is niet leuk… maar alle verhalen die verteld zijn, zijn verhalen waardoor mensen echt werden, waar de mensen weer echt mensen konden zijn. En uiteindelijk is dat het mooiste wat er is. Daarom is oordelen, of anders gezegd: het opleggen van jou normen aan de ander, de doodsteek voor het vinden van de echtheid in de ander.

Een tweede mooie uitspraak kwam voor in een verhaal over een vluchteling. Een slimme en passievolle man die het goed wilde doen voor zijn familie. Als hij het redde om uit het oorlogsgebied te komen en te vluchten naar Europa, dan kan hij vanuit daar zorgen dat de wereld het ziet en de oorlog stoppen. Gevlucht, zittend onder een zeiltje ergens in zuid europa, met alle kennis en passie die hij had, kwam hij er achter dat hij op deze manier niets kon bereiken. Hij citeerde de volgende uitspraak van de dichter/filosoof Rumi: “Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself.”. Hij kwam in Nederland terecht, leerde heel snel Nederlands, deed al het voorwerk om naar de universiteit te mogen en ging studeren. Hij veranderde zichzelf om uiteindelijk een studie te kunnen afronden waarmee hij het verschil kan gaan maken.

“Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself.” – Rumi

Deze wereld heeft behoefte aan relaties op hartsniveau, op zielsniveau. En uiteraard mag je groot denken en de wereld willen veranderen. Dat is mooi. Probeer geen zaken te veranderen waar je geen invloed op hebt. Jij hebt wel invloed op je eigen leven. Als ik de wereld wil veranderen moet ik bij mezelf beginnen. Als we dat allemaal doen en gaan leven vanuit onbevooroordeeld kijken naar het mooie in de mens, naar het echte in de ander, veranderen we langzaam maar zeker de wereld om ons heen. Het kost tijd, het kost energie, maar het resultaat is veel mooier dan we nu ooit kunnen bedenken.

Laat je verrassen door wat er gebeurt als jij veranderd in een mens die kijk, denken en actief is op hartsniveau…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *