Onrecht vs Liefde

Het blijft een moeilijk en ongrijpbaar iets: de Liefde. Ik ben er van overtuigd dat wij als mensen gemaakt zijn om te leven in Liefde. Aan de andere kant hebben wij als mensen de neiging om juist egoïstisch te zijn en in ons gedrag vaak de ander te kwetsen in plaats van lief te hebben. Waarom toch die tegenstelling, waar is het zo ingewikkeld.

Pas geleden, in een gesprek, kwam ik er achter dat het antwoord onmogelijk is. Een heel mooi persoon die door een ander persoon zo diep gekwetst is dat deze persoon voor het leven getekend is, kan niet zomaar accepteren dat God ook de andere persoon lief heeft en deze laat gaan uit liefde voor dit persoon… En waar was God dan toen het gebeurde? Waarom greep Hij niet in? 

Liefde hier op aarde is sowieso maar een zeer beperkte afspiegeling van wat Liefde eigenlijk is. De ultieme Liefde die we ooit gaan beleven is veel groter en mooier dan wat wij hier kunnen mee zien of bevatten.

Stel je voor dat je kinderen hebt. Je houdt heel veel van ze. Je geeft ze alle liefde die je in je hebt zitten en je wilt graag dat ook jou kind dat uit straalt. Op een dat komt je kind terug van school en het blijkt een ander kind te hebben geslagen. Op de vraag “Waarom heb je dat gedaan?” krijg je het antwoord “gewoon…”. Wat ga je dan doen? Ga je jou kind verbannen, is het je kind niet meer. Maar ook als het kind ouder is en het zou dingen doen die jij afkeurt, zou je dan van je kind blijven houden? “Ja natuurlijk!” zou je zeggen. Als deze liefde hier op aarde dit al doet, wat zou dan de ultieme Liefde wel niet doen. Deze ultieme Liefde rekent het kwaad niet aan, deze Liefde verdraagt alles, deze Liefde gelooft alles, deze Liefde hoopt alles, deze Liefde houdt te alle tijden vol.

De ultieme Liefde die we ooit gaan beleven is veel groter en mooier dan wat wij hier kunnen mee zien of bevatten.

Terug naar de praktijk… Mensen worden gekwetst, mensen ondergaan dingen van andere mensen die maanden, jaren of zelfs een heel leven kunnen veranderen. De Liefde voor de dader is groter dan het weghalen van de vrije wil. Het slachtoffer wordt dus bijna letterlijk opgeofferd om wille van de Liefde… Maar dat wil niet zetten dat de Liefde voor het slachtoffer minder is. Sterker nog, de Liefde voor deze persoon wordt alleen maar groter. Ik ben er van overtuigd dat God het slachtoffer bij staat, er voor zorgt Hij op cruciale tijden laat zien dat Hij er is en dat, ondanks dat er stille en eenzame tijden volgen op het voorval (of voorvallen). De Liefde zal het slachtoffer langzaam maar zeker naar een positie brengt waar hij/zij weer kan leven met Liefde. Uiteraard altijd met zicht op de ultieme Liefde die voor hem/haar klaar staat…

Komt de dader er dan zomaar mee weg? Weet je, als jou kind thuis komt nadat hij een ander kind heeft geslagen en jou Liefde kent, komt het thuis met schaamte. Hij zal niet blij vertellen wat het gedaan heeft en hoe goed hij wel niet was. Liefde en haat / wraak / wellust / … gaan niet samen. Als de dader bij de ultieme Liefde komt zal het niet anders kunnen dan dat zijn daden tonen. Wil je dicht bij de ultieme Liefde komen dan zullen deze daden moeten worden “verbrandt”… en dat doet pijn. Ik denk dat de dader op dat moment voor een moeilijke keus komt te staan: naar de ultieme Liefde gaan en weten dat er delen van zichzelf pijnlijk moeten worden verbrand OF … tja … wat is het alternatief… misschien wel vluchten, weg van die “pijnlijke” Liefde…

Voor het schatoffer zal dit zijn als een bevrijding. Wat hij/zij hier op aarde heeft geleerd te doen kan hij/zij bij de ultieme Liefde toepassen: zichzelf oprichten vanuit een wereld waar de liefde moeite heeft om te bloeien, naar een wereld waar de Liefde tot in elke vezel tot uiting komt.

Ik begon met te zeggen dat het antwoord onmogelijk is. Wat ik hier beschrijf is dus niet meer dan een eerste druppel die misschien als het lang genoeg door druppelt, een heerlijk fris glas water kan worden (of een stroom van levens water). Ook jou begrip vanuit Liefde voor de ander, zowel het slachtoffer als de dader, kan een druppel zijn die het glas toch weer even wat voller maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *