Vrij zijn

Wie wil het niet? Vrij zijn om zelf te bepalen wat je doet en niet doet… Wat je zegt en je niet zegt. Niets met andere te maken hebben. De vraag is alleen: wanneer ben je vrij?

Vrij zijn is volgens mij niet zo zeer dat het alleen maar zo gaat als jij wilt, maar veel meer dat je niet de vrijheid hebt om iets te doen wat wel bij past. Er zijn dingen in je leven die je doet omdat het goed is om te doen, ondanks dat het anders is dan wat je in eerste instantie zelf zou hebben gekozen. Dit is geen probleem mits het iets is wat past bij jouw eigen normen en waarden. Het beïnvloed dan niet wie je bent. Denk aan dingen zoals je werk, huishoudelijke klusjes, minder leuke klusjes bij vrijwilligerswerk, je aanpassen aan de ander als je met elkaar bent, enz. Allemaal situaties waarbij je niet alles zelf in de hand hebt of 100% zelf bepaald wat je kan doen, maar wel allemaal situaties waar je niet jezelf hoeft te verliezen.

Er zijn dingen in je leven die je beïnvloeden dat je niet meer jezelf bent. Een onschuldig, maar wel typerend, voorbeeld is als je in de auto zit en er komt iemand achter je aan plakken. Ben jij dan zo sterk dat je de zelfde snelheid blijft rijden of ga je toch harder (of juist zachter) rijden? En als je dan naar rechts gaat, heb je dan de neiging om harder te gaan rijden zodat die ander er moeilijker langs kan? De vraag is of je dit vanuit jezelf doet of dat je dusdanig beïnvloed wordt door andermans gedrag, dat jij dingen doet die je eigenlijk niet van plan bent.

Er zijn situaties die je (emotioneel) veel dieper raken. Dat zijn vaak situaties waar je in verzeild raakt zonder dat je er bewust voor kiest. En als je dan in deze situatie zit moet je er bewust voor kiezen om er uit te komen, je moet er tegen vechten! 1) Neem nu bijvoorbeeld mijn eigen situatie waarbij in een korte tijd zowel mijn schoonmoeder als mijn nichtje uit deze wereld zijn gerukt. Het was een situatie die mij emotioneel flink aangreep. Het heeft mij, gedurende een bepaalde tijd, beïnvloed. Boosheid en de vraag “waarom?” hebben dan zoveel invloed op je dat je niet functioneert zoals je zou willen. Nu heeft dat mij uiteindelijk positief gevormd, maar het gevaar is dat je nog jaren boos blijft. Boos op de situatie, boos op God, boos op alles wat mij er aan herinnerd… En zo beïnvloed de situatie je dusdanig dat jij niet jezelf bent. Je handelt dan naar aanleiding van wat er is gebeurt, maar niet vanuit jezelf. Je kan dus zeggen dat je gebonden bent aan de situatie en er niet los van komt. Je bent niet vrij meer.

Nu is dit wel een voorbeeld waar veel emotie bij zit en dus logisch dat het iemand tijdelijk beïnvloed, en dat is ook heel normaal. Uiteindelijk moet je wel los komen, hopelijk met veel nieuwe inzichten, waarna je weer kan leven vanuit jou eigen keuzen en goedheid.

Veel situaties die je in het leven tegen komt kunnen je, al dan niet tijdelijk, binden. Wat doet het jou bijvoorbeeld als je flink wordt gekwetst, geloof je dan dat je zelf niets waard bent? Wat gebeurt er als je iets (schijnbaar waardevols) wordt afgenomen, ben je dan boos en wordt je wrang naar de wereld? Wat gebeurt er als jou iets overkomt wat je super onrechtvaardig vind, stop jij dan ook met liefde geven aan je omgeving? Durf jij jezelf los te maken van je vriend(in) die je in je relatie gekwetst heeft om in je volgende relatie echt weer 100% te gaan voor het samensmelten, zonder dat je steeds bang bent weer te worden gekwetst… Of waar nog meer los komen voor nodig is, kan jij jouw bestaande relatie weer opbouwen zonder angst weer gekwetst te worden?

Uiteraard kan en zal veel van wat je gebeurt jou beïnvloeden. Waar het om gaat is dat het je niet afhoud van jezelf zijn, van je eigen keuzen maken, van doen wat jij goed vind. Na een periode van balen en verwerken mag jij jezelf weer terug pakken, de goede lessen jezelf eigen maken en de dingen die je daar van af houden achter je laten. Je mag de ketenen die je binden aan de situatie los maken en in vrijheid weer jezelf terug winnen. Is dat makkelijk? Vaak kan best moeilijk zijn, maar het is zo belangrijk. Je leven is zo veel minder waard als je leeft naar wat anderen jou hebben aangedaan, je leven is zo veel minder waard als de basis van je gedachten gebaseerd zijn op wrok, frustratie, negativiteit. Al deze dingen vertroebelen jou blik op wat goed is, op wat liefde is.

Verlos jezelf, bedenk eens wie jij eigenlijk zou willen zijn en maak een stap naar vrijheid. Kom los van situaties die je daar van af houden, van personen die je daar in tegen houden, en kies er voor! Vanuit die vrijheid kan je zelf kiezen om het goede te doen. Vanuit die vrijheid heb je de kracht om in deze wereld te blijven staan, anderen bij te staan zonder dat het jezelf onderuit haalt, weerstand te bieden tegen alles wat je af houdt van te doen waar jij voor staat.

Geloof je niet dat jij dat kan? Geloof je niet dat jij sterk genoeg bent?Als je kan geloven dat God geen fouten kan maken, geloof dan ook dat jij perfect bent zoals je bent…. Hij heeft jou immers gemaakt… 🙂 Ik denk dat God in Zijn bijbel precies dit bedoeld met vrijheid. Niet zo zeer dat je alles moet mogen, maar dat je alles vanuit een vrij hart kan doen zonder gebonden te zijn aan situaties of personen. En ja, ook religie kan je binden en ook daar mag je los van komen. Echte vrijheid vind je door los te komen van wat jou bind, helder te kunnen gaan zien en bewust te kiezen voor het goede.

1)Het kan zijn dat je iets mee hebt gemaakt wat emotioneel zoveel impact heeft dat het je leven op de kop heeft gezet. Ja, dat bind je, maar nee, dat hoef je niet direct op te lossen. Ga er wel mee aan de slag, niet alleen, maar met iemand die je vertrouwd. Laat het vertrouwen lekker groeien en besluit voor jezelf dat je de tijd mag nemen om het er wat mee te doen. Neem dan deze tijd, maar geef niet op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *