Werkt jou firewall?

Het nieuws staat er vol mee: hackers die inbreken in systemen van bedrijven, buitenlandse geheime diensten die met WiFi antennes geheime informatie willen stelen, of erger, ons communicatie en energienetwerk overnemen… De firewall van de systemen blijken toch niet 100% dicht te zijn. Het is een probleem, maar tegelijkertijd ook ver van ons bed.

Voordat het een technisch verhaal wordt, zou ik eens willen gaan naar jou en hoe je in deze wereld leeft. Hoe goed is jou firewall?

Zonder het te beseffen komen er elke dat allerlei aanvallen op onze gedachten. Het meest voor de hand liggende is de reclamewereld die er “voor hebben geleerd” om jou te beïnvloeden, om er voor te zorgen dat jij dingen koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, of nog erger, dat je naar dingen verlangt die je niet nodig hebt. Dus eigenlijk zijn ze jou firewall aan het omzeilen.

Maar minder opvallend, maar zeker aanwezig, is de nieuwe norm van moeten presteren, meer geld en een grotere auto moeten hebben. Het wordt ons voorgespiegeld, terwijl je daardoor misschien wel op een weg wordt gezet waar je niet wilt zijn. Vaak een weg die niet bij jou past. En dan heb ik het nog maar niet over de politiek, waar polarisatie de norm lijkt te worden. Een norm die mensen mee trekt in een ongezonde hunkering voor macht en geld. Je ziet mensen kiezen voor een onrealistisch en eenzijdig wereldbeeld terwijl. Als je ze echt vraagt waar ze naar verlangen, komt er vaak een ander verhaal uit.

Het is “makkelijk” of zelfs comfortabel om met alles mee te gaan, je mening aan te passen en “grijs” te worden, om één van de vele te worden. Langzaam maar zeker drijf je dan af van wie je zelf bent, van wie je wilt zijn. En het ergste is dat je er langzaam maar zeker ook zelf in gaat geloven… Je firewall is langzaam veranderd in een filter die bestuurd wordt door de wereld om je heen.

Mijn vraag aan jou is: hier goed werkt jou firewall? Hoe goed kan jij de dingen die op je af komen onderscheiden en buiten de deur houden als het jou negatief beïnvloed, als het niet bij je waarden past. Weet jij nog waar jij voor staat, wat jij wilt bereiken, of wat echt bij jou past? Werkt je firewall zo goed dat jij niet grijs wordt, wordt wat anderen vinden dat jij moet zijn, maar dat jij kleurrijk blijft, bijzonder blijft, de unieke persoon blijft zoals je bedoeld bent.

Een firewall krijgt regelmatig updates. Wil jij jou firewall voor invloeden deze wereld up-to-date houden, dan zal je er mee bezig moeten zijn. Ga bijvoorbeeld met een (klein) groepje mensen regelmatig praten over wat jou drijft, wat het met je doet, hoe je het eigenlijk zou willen hebben en wat je wel en niet wilt toelaten in je leven. Ben kritisch naar elkaar. Kies er voor om je waarden uit te leven, hoe moeilijk dat soms ook is, want weerstand bieden en anders zijn kost energie.

De aanvallen vanuit de wereld nooit zullen stoppen. Je kan ze wel intomen en weerstand bieden tegen de dingen die jij niet in je leven wilt hebben. Zo wordt jij weer uniek, kleurrijk en een heerlijke aanvulling voor deze steeds (donker) grijzer wordende wereld.

Ik zie er naar uit om jou te ontmoeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *