Wie bepaald jou leven?

We willen allemaal dat we zelf ons leven bepalen. Zeker in deze tijd waar ook alles om jezelf draait. De vraag is, als we heel eerlijk zijn, in hoeverre bepalen wij ook zelf ons leven. Als kind ben je afhankelijk van je ouders en als tiener probeer je daar juist los van te komen in de hoop dat je als volwassenen helemaal jezelf kunt zijn. Maar vaak is het de omgeving die meer invloed op jou heeft dan je denkt. In hoeverre kan jij kiezen om niet ergens heen te gaan omdat je al te veel doet als je vrienden je vragen om te komen? In hoeverre kan je nee zeggen tegen een glaasje alcohol als je weet dat je niet precies weet waar je moet stoppen? In hoeverre durf je te zeggen dat je een reactie van een vriend vervelend vind en slik je de opmerking en ga je mee in zijn negativiteit over iets?
Er zijn zo veel voorbeelden te noemen waar je in iets mee gaat waarvan je weet dat het eigenlijk niet goed is of niet bij jou past…

De vraag is dan ook: wie bepaald jou leven? Ben jij dat of is dat je omgeving.

We denken vaak dat we het zelf in de hand hebben, maar als we eerlijk naar onszelf en onze reacties kijken komen we er achter dat we best veel worden beïnvloed door de omgeving. Het grote probleem hierbij kan zijn dat we een persoon worden die we eigenlijk niet willen zijn. We worden dan een persoon die er is om anderen te “pleasen”, die leeft vanuit angst om anderen teleur te stellen of steeds opzoek is naar acceptatie door anderen waarbij jij jezelf verliest.

Uiteindelijk is er maar één manier om gelukkig te worden en dat is door jezelf te vinden. Je leven inrichten naar wat bij jou past. Ik ben er van overtuigd dat dit alleen maar kan vanuit de Liefde voor jezelf en voor de ander. Liefde betekend zeker niet “jezelf wegcijferen voor de ander”, maar betekend veel meer “De kracht van de liefde vanuit jezelf laten stralen om zo de liefde door te (kunnen) geven aan iedereen om je heen”. Ik heb ontdekt dat hoe meer ik dit toepas, en daarnaast ook toepas om te houden van mijn God, ik steeds meer mezelf vind en ik er steeds meer kan zijn voor anderen.

Is dat dan de makkelijkste weg? Nee, helaas niet. Leven vanuit liefde betekend ook dat je dieper geraakt kan worden. Je kan wakker liggen van wat andere zichzelf of anderen aan doen. Je kan zelf diep geraakt worden door woorden van dierbare die verkeerd vallen… maar je kan hierna wel opstaan en weten dat jij nog steeds vanuit deze Liefde kan en mag handelen, dat jij de wereld een stukje beter kan maken en waarvan andere kunnen zeggen dat jij ergens voor staat. Ondanks dat je geraakt wordt hoef je niet te twijfelen over wie je bent. Het alternatief is dat je na iedere opmerking van een ander weer opnieuw moet kijken wie je nu weer moet of mag zijn.

Ik, als christen, kies er voor om Jezus te volgen in Zijn denken en doen. Dit doe ik niet om weer niet mijzelf te zijn, maar juist om mezelf te vinden. De liefde die Jezus voor deed is liefde die veranderd, die openbaart en die mijn eigen ik naar buiten brengt. God is de grote “Ik ben” en daarmee mag ik ook een “ik ben” zijn…

Als ik jou de vraag stel: “wie bepaald jou leven?”, wat is dan je antwoord? Ben eens eerlijk tegenover jezelf. Kijk eens hoeveel invloed jou omgeving heeft op het jezelf kunnen zijn?

Er is Geloof, Hoop en Liefde, maar de meest belangrijke daarvan en het enige wat er zal over blijven, is de Liefde.

Kies er voor om vanuit je eigen “ik ben” liefde te kunnen uitdelen in deze wereld. Liefde die (zo veel mogelijk) los staat van de zaken uit deze wereld die jou proberen te beïnvloeden. Kies voor de Liefde, een liefde die los van alles wat er gebeurt, voor altijd blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *