Wijze lessen helpen… soms

We maken allemaal zaken mee in het leven. Soms zijn ze heftig en soms zijn ze slecht leerzaam. Wijze lessen uit het leven helpen dan om zaken te relativeren. De laatste periode, bij het proces dat iemand heel dichtbij zal gaan sterven, helpen deze twee wijze lessen uit mijn leven:

Les 1: Het gaat er niet om wat je mee maakt, maar hoe je er mee om gaat.
Les 2: Als je er niets aan kan doen, probeer er dan ook niets aan te doen

En deze lessen helpen me dan op deze manier: 
Les 1 helpt mij om me niet te richten op wat er gebeurt, maar op hoe je er in de nieuwe situatie die dan ontstaat, er mee om kan gaan. Ik wordt dan niet afhankelijk van de situatie die ontstaat, maar neem nog steeds het heft in handen om te doen wat goed is. Je wordt niet (opnieuw) slachtoffer van de situatie, maar gebruikt deze om zelfs in deze situatie te laten zien dat je er nog iets mee kan, het nog zo positief mogelijk kan vormen. (zeker als je bedenkt dat de moeilijkste momenten in je leven vaak de meest leerzame zijn)
Les 2 helpt zorgt er voor dat ik mijn energie die ik heb, inzet voor wat meerwaarde heeft. We zijn als mensen vaak gericht om alles te willen oplossen, zelfs als we er niets aan kunnen doen. Of we willen gerechtigheid nastreven, onrechtvaardige dingen veranderen, zonder te beseffen dat het misschien wel onmogelijk is. Het is dan vechten tegen de bierkaai, het is vechten tegen iets wat je niet kan winnen. Daarom kan je het gevecht maar beter niet aan gaan en zorgen dat jij je energie in nuttige dingen stopt.

Zelfs in een tijd dat ik moet dealen met een dierbare die door ziekte zal sterven, helpt me dit. Ondanks dat je er alles aan wilt doen, de beste doktoren wil inschakelen, nog even van alles wil doen wat we nog hadden willen doen… Ik zal me bij de situatie zoals deze is moeten neerleggen en vanuit die situatie gaan doen wat goed is, en waar ik iets kan betekenen. Ik zal mijn energie steken in de zaken die op dit moment het beste helpen. Ondanks dat het soms een rollercoaster is en iedere dag weer nieuwe zaken naar voren brengt, is het steeds kijken wat ik wel en wat ik niet kan doen en daar mijn energie in steken, het beste voor mezelf. Het helpt me om mijn hoofd niet te belasten met zaken waar ik toch niets kan, en zo goede te doen. Op deze manier kan ik me optimaal inzetten in een situatie waar weinig ruimte is voor extra dingen.

Maar ja, dit is met je verstand… En ja, het helpt zeker! Maar helpt het ook in mijn gevoel? Mijn eerste reactie zou zijn: nee! Ik voel stress in mijn lijf, ik merk dat ik niet 100% mijzelf ben en niet oneindig energie heb om alles op te pakken, zoals ik normaal zou (willen) doe(n). Dus nee, het helpt niet helemaal volledig… maar het helpt me zeker. Al zal het alleen al zijn omdat ik het herken, erken, en dat ik wel de mogelijkheid heb om mijn gevoel de ruimte te geven. Ik kan niet voorkomen dat ik deze gevoelens krijg, want de situatie is er nu eenmaal naar. Ik kan wel zorgen dat ik ruimte geef aan deze gevoelens, dat ik de tijd neem om niet alleen de situatie met mijn verstand te lijf te gaan, maar om er voor te kiezen dat ik het gevoel ook een plek geef, de rust nemen om daar mee bezig te zijn, gewoon op mij zelf, of samen met mijn geliefden, of samen met mijn hemelse Vader.

Voor mij werken de wijze lessen. Niet dat alles nu perfect is, nee, de situatie veranderd niet, maar ik kan de situatie nu wel beter aan. Als je de wijze lessen wilt lenen, be my guest. Koester ze en zet ze in wanneer nodig. Haal het beste uit jezelf, hoe de situatie waar je in zit er ook uit ziet. Ik hoop dat het je helpt, niet alleen met je verstand, maar ook met je gevoel.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *