Woorden als een steen

Woorden zijn en blijven moeilijk. Je gebruikt ze om een ander te bemoedigen, maar ook om je agressie te uiten (op de ander?). Ze kunnen opbouwen en even hard afbreken. Vanmorgen hoorde ik de volgende uitspraak die me wel aan het denken zette:

Woorden zijn als een steen in je hand. Als je de steen weg gooit heb je er geen controle meer over.
Jorg, tienerdienst OpenHof, 14 okt. 2018

Woorden gebruiken we makkelijk. En ondanks dat je misschien wel denk dat we  woorden goed gebruiken, omdat we er zelf achter staan, kunnen de woorden bij de ander anders over komen. Net als dat je een steen gooit en dat deze soms op een plek komt waar je hem absoluut niet wil hebben, kunnen woorden in iemands hart terecht komen waar jij ze niet bedoeld hebt.

Kan je het 100% voorkomen? denk  het niet, maar ik denk dat als jij je meer bewust bent van het fenomeen dat woorden die goed of “leuk” zijn bedoeld, heel fout kunnen uitpakken, kan je wel veel meer pijn voorkomen.

Jorg gaf aan dat woorden voordat je ze spreek langs een poortwachter zouden kunnen gaan:
-1-De poortwachter van Liefde: zijn de woorden met Liefde gesproken?
-2- De poortwachter van eerlijkheid: zijn je woorden eerlijk en oprecht?
-3- De poortwachter van noodzaak: moet je deze woorden wel uitspreken? Moet ik het niet even uitstellen om ze uit te spreken?
-4- De poortwachter van wijsheid: wat zal de impact van deze woorden nu zijn? Zullen ze de ontvanger wel positief raken?

Woorden… we gebruiken ze om te communiceren, maar we kunnen ze bedoeld of onbedoeld ook gebruiken om anderen te kwetsen. De vraag is: wat wil jij bereiken met jou woorden. Misschien kan je in de komende periode eens bewuster met je woorden om gaan, en kijk welke positieve invloed je kan uitoefenen op jou omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *